Jalovec obecný

I jehličnany, evolučně prastará a velmi původní skupina nahosemenných rostlin, mohou být vynikajícími léčivými prostředky tradiční lidové medicíny. Takový jalovec obecný je pak doslova pokladem z říše flóry, který v sobě spojuje nejméně trojí využití: nejenže se jedná o zmíněnou léčivku, ale rovněž o dekorativní prvek do okrasných zahrad a v neposlední řadě nepostradatelnou kulinářskou surovinu. Tudíž je rozhodně o co stát…

Jak vlastně vypadá?

Jalovec obecný patří do čeledi cypřišovitých. Jedná se o dvoudomý keř nebo nízký strom. Krátké jehlice se vyznačují charakteristickou modrozelenou barvou a vyrůstají v trojčetných přeslenech. Důležitým poznávacím znamením jalovců jsou jejich plody, známé jako jalovčinky – drobné kulaté šišky o průměru zhruba jednoho centimetru. Dozrávají dlouhé měsíce a následně slouží jako potrava pro ptáky, nebo se také využívají v gastronomii.

Vydrží skutečně prakticky vše

Jalovce nalezneme nejčastěji na slunných stanovištích, jedná se nicméně o velmi odolné a přizpůsobivé rostliny, které dobře snáší suchou a chudou půdu. I z toho důvodu se jedná o častou volbu zahradních architektů, pokud je třeba vyřešit osázení živinově chudých terénů.
Jalovec má několik desítek poddruhů a okrasných kultivarů. V České republice se volně vyskytuje čím dál vzácněji, v současnosti je tedy veden jako chráněný druh.

A k čemu může pomoci?

Plody jalovce jsou známy pro své dezinfekční a protizánětlivé účinky a odnepaměti využívány v mnoha kulturách. Jejich blahodárných účinků při léčbě zánětů močových cest jsou známy již po staletí. Některé zdroje doporučují užívání jalovčinek také jako antikoncepci a hovoří se o jejich schopnostech snižovat hladinu cukru v krvi.

Využití v kuchyni je různorodé

Jalovčinky se vyznačují nezaměnitelnou, dosti výraznou chutí, někdy označovanou také jako svíravou. Z toho důvodu se nepojídají samostatně, ale používají se jako koření k dochucování masa (obvykle pokrmů se zvěřinou), omáček či nádivek. Větvičky jalovce jsou potom velmi známé díky tradičnímu alkoholickému nápoji ginu, jehož nedílnou složku tvoří. Jalovčinky jsou základem také pro slovenskou borovičku nebo finské pivo Sahti.